• Modern felszerelés, digitális röntgen


 • // Második labda
 • Kártyás fizetés


 • //Harmadik labda
 • Tapasztalt állatorvosok, szakképzett asszisztencia


 • //Negyedik labda
 • Modern felszerelés, digitális röntgen


 • //Ötödik labda
 • Állandó akciók!


 • // Hatodik labda
 • Folyamatos fejlesztések


 • // VÉGE, ez alatt már ne szúrj be semmit!
%

dr. Dávid Zoltán időpontos betegfogadási rendje 2023. szeptember

Kedves Gazdik!

2023 szeptemberében Dávid doktor úr családja új trónörökössel bővül, kisfia születéset követően pedig 6 hétig szeretne kicsivel több időt a családjával tölteni. Ez idő alatt így a megszokott heti 4 hétköznap + havi 3 szombat rendelési ideje szeptember közepétől október végéig az alábbiak szerint módosul majd.

Szeptember 11. hétfőtől Október 31. keddig doktor úr heti két napon csak időpontos bejelentkezés alapján fogad majd betegeket és péntekenként a műtéteteket végzi majd. Rendelés természetesen továbbra is minden nap lesz a megszokottak szerint, ezeken a napokon Póth-Szebenyi doktornő vagy Tündér doktor várja majd Önöket.

 

Dávid doktor úrhoz pedig:

Keddenként: 10:00-16:00 között lehet hozzá vizsgálatra, oltásra és konzultációra időpontot foglalni 10-20 és 25 perces beosztásokkal,

Csütörtökönként pedig 14:00-19:00 áll rendelkezésükre, ugyanebben az időpontos rendszerben.

 

Műtéteket (ivartalanítások, daganat eltávolítások illetve egyéb speciális műtétek) és doktor urat igénylő vizsgálatokat (altatásos röntgenvizsgálatok szűrési céllal, szemszűrések) rendelőnkben ez idő alatt csak a pénteki napra tudunk majd felvenni, mert ezeket a beavatkozásokat is Dávid Zoltán doktor úr végzi majd, ezeken a napokon napi átlagosan 5 műtéti és egyéb időpont kiadására lesz kapacitás.

 

Műtéti időpontot továbbra is csak recepciós kolléganőinknél telefonon tudnak, keddi és csütörtöki időpontos vizsgálatra pedig szintén kolléganőinken keresztül vagy Önök is otthonról az alábbi linken keresztül:

https://app.minup.io/book/dr-david-zoltan

 

FONTOS TEHÁT: Természetesen az érkezési sorrendes ambuláns betegellátásunk továbbra is a megszokottak szerint üzemel majd, hétfőnként és péntekenként dr. Póth-Szebenyi Bettina doktornő várja Önöket majd egész nap szeretettel, míg kedd-szerda-csütörtökön és szombatonként dr. Tündér Péter rendel majd Dávid doktor időpontos rendszere mellett.

 

2023. november 2-ától előreláthatólag visszaáll majd a rendelés a normál kerékvágásba és Dávid doktor újra elérhető lesz a hét 4 napján illetve műtéteket is újra lehet majd a megszokott hétköznapi műtéti időpontokra foglalni.

 

 

Megértésüket köszönjük!

Külső élősködők

Bolhák

A bolhák közé mintegy 2000 faj tartozik, a Kárpátmedencében is kb. 50 fajuk honos. 2-4 mm nél nem nagyobbak, mégis például a pestis terjesztésével a történelmet is befolyásoló tényezővé váltak a múltban. Tojással (megtermékenyített petével) szaporodnak, melyből lárva kel ki, abból pedig báb lesz. A bábból kel ki a kifejlett bolha ez fog aztán állatokon és az emberen is vért szívni. A lárva szerves törmeléket, többek között a kifejlett bolha ürülékét fogyasztja. A bolhapopulációnak csak kb. 5%-a kifejlett bolha, a fennmaradó 95% pete, lárva és báb. A bolhabáb ráadásul hosszú hetekig életképes, tehát mentesnek vélt lakásban is újra megjelenhet a bolha. A téli fagyokat a kifejlett bolhák az állatok testén, a bábok, peték nyugvó állapotban, védett zugokban, pl. állatok odújában, üregeiben, kutyaházban vészelik át, így a fagyok elmúltával a bolhák száma megközelíti a fagyok előtti szintet. A bolhák tehát egész évben gondot jelentenek.

A bolhák kártétele

Szúrásukkal sok kellemetlenséget okoznak embernek, állatnak egyaránt, vérszívásukkal apró állatok esetén, ha súlyos a bolhafertőzés akár anémiát, vagyis vérszegénységet is okozhatnak. Gyakori jelenség, hogy a gyakori bolhacsípés miatt a kutyák és a macskák érzékennyé, allergiássá válnak a bolha nyálára, így egyetlen bolha csípése is elég, hogy a négylábú súlyos bőrtüneteket mutasson. Ilyen esetben 1-2 nap alatt súlyos szőrhullás jelentkezhet heves vakarózással kisérve, a szőrhiányos területek gyakran kivörösödnek, gennyes bőrgyulladás is kialakulhat.. Ilyenkor gyakran nem is találunk bolhát az állatban, csak a tünetekből következtetünk az okokra.

A bolhák számos baktériumos betegséget okozhatnak, ilyen például a macskakarmolás betegség (kórokozója a Bartonella henselae ill. Afipia felis nevű baktériumok), melyet ember is elkaphat, így, ha bolhát találunk kedvencünkben ne nyomjuk agyon, mert kezünk apró sérülésein át is megfertőződhetünk ezzel a betegséggel. Vérszívás közben terjesztheti a kiütéses tifusz egyik kórokozóját (Rickettsia typhi). A nyúlbolha terjesztheti a mixomatosis vírusát (a betegség ellen forgalomban van a nyuszik számára készült vakcina). A bolha galandférgeket is terjeszthet. Közti gazdája (a lárva él a bolhában) ugyanis az uborkamag képű galandféregnek (Dypilidium caninum), mely emberben is megtelepszik.  

Kullancsok

A kullancsok a bolhákhoz hasonlóan obligát vérszívó paraziták, vagyis életbenmaradásukhoz, szaporodásukhoz vért kell szívniuk. Világszerte mintegy 600, más adatok szerint 900 fajuk ismeretes, Magyarországon is hozzávetőleg 20-25 faj él. A agyarországon élő fajok úgynevezett háromgazdásak, vagyis egyedfejlődésük során három különböző gazdán szívnak vért. A tojásokból lárvák kelnek ki, melyek kisemlősökön, rágcsálókon, madarakon szívnak vért. Eközben az állatokon utazva eljuthatnak lakott területekre, akár kertekbe is. Több vedlés után éri el az állat a nimfa állapotot, ekkor újra vért szív, majd vedléssel válik kifejlett állattá.  

A kifejlett állatok a szaporodáshoz újra vért kell, hogy szívjanak, ezután kezdődik a peterakás a talajon. Az egyes vérszívások alatt a kullancsok nagy távolságokat tehetnek meg a gazdaállaton utazva, hiszen egy-egy vérszívás napokig is eltarthat, így juthatnak be lakott területekre, gyakran házi kedvenceinket, vagy épp az embereket szemelve ki áldozatul. A kullancsok természetes ellenségét az ember irtotta ki vegyszerekkel, ez egy apró fürkészdarázsfaj volt és a kullancsok lárváiba rejtette saját lárváját. Természetes ellenség híján a kullancsok robbanásszerűen elszaporodtak. Ezek a vérszívók akár fél évet is kibírnak táplálkozás nélkül és a hosszú téli fagyokat is átvészelik, így az idő enyhültével, legyen akár január közepe azonnal előbújnak és gazdaállatot keresnek.

A kullancsok leginkább a hűvös, nedves időjárást szeretik, ezért találkozunk velük általában ősszel és tavasszal. Valójában egész évben gondot jelentenek, hiszen nyáron elég pár csepp eső, meg 1-2 fokos lehűlés, télen 1-2 napos enyhülés - +5 Celsius foktól már aktívak ! - és máris előbújnak.  

A kullancsok kártétele

Esetleges súlyos kullancsfertőzés ugyancsak  okozhat anémiát fiatal és kistestű állatokban, de sokkal nagyobb veszélyt jelentenek azok a fertőző betegségek, melyeket terjesztenek. Ehhez már egyetlen fertőzött kullancs csípése elég.

A kullancs és bolhafertőzés megelőzése

Mint fentebb láthattuk a legnagyobb gondot nem is maguk a kullancsok és a bolhák okozzák, hanem az általuk terjesztett betegségek. Gyógykezelés helyett, mindig jobb, hatékonyabb és olcsóbb: a megelőzés.

Számos készítmény van forgalomban, mely hosszabb időre kiűzi ezeket az élősködőket háziállatainkból. Fontos, hogy ezeket a szereket folyamatosan egész évben alkalmazzuk, mert mind a bolhák, mind a kullancsok egész évben megtalálhatják kedvenceinket.

Állatorvosi rendelőnkben általában valamilyen Spot-on, vagyis rácseppentő szert alkalmazunk. Ezekből igen nagy a választék, hatásidejük rendszerint 4hét-1hónap. Használunk bolha és kullancsellenes nyakörveket is, általában akkor, ha az állat biztosan mentes ettől a két ízeltlábútól. Bármely készítményről legyen is szó, óvakodjunk a mindenhol kapható, pár száz forintos „bolhairtó nyakörvektől”,  sprayktől és egyéb szerektől, mert a tapasztalat szerint ezek semmire sem jók. Legjobb, ha állatorvosától kér tanácsot, a legjobb megoldás érdekében.

 

Rendelési időnk

Hétfő:10-12 16-19
Kedd:10-12 16-19
Szerda:10-12 16-19
Csütörtök:10-12 16-19
Péntek:10-12 16-19
Szombat:10-13

Hírlevél

Translate To:

Kártyás fizetési lehetőség

Nálunk fizethet kényelmesen, kártyával is!

Térkép

Elérhetőségünk

Dr. Dávid Zoltán állatorvosi rendelője

2030 Érd, Bokor u. 28.

+3623/372293

info@erdvet.hu